Apotheek Stellendam

Apotheek Stellendam

Apotheek Stellendam in Vaassen biedt u de beste service voor al uw zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen op recept. Door persoonlijke aandacht en een goede samenwerking met huisartsen in de buurt, bieden wij u zorg op maat bij uw medicijngebruik.

Contact
Header afbeelding

Services van uw apotheek

Bij Apotheek Stellendam bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Medische Encyclopedie

Inhoud

niclosamide

Niclosamide doodt lintwormen.

Artsen schrijven het voor bij worminfecties door verschillende soorten lintwormen.

Wat doet niclosamide en waarbij gebruik ik het?

Worminfectie door lintworm

Een lintworm is een platte worm die in de darmen van het voedsel daar leeft. Bij de mens kunnen meerdere soorten lintwormen voorkomen. De bekendste in Nederland zijn de runderlintworm en varkenslintworm. Besmettingen met andere soorten, zoals de vissenlintworm en dwerglintworm, komen in Nederland weinig voor.

Een lintworm bestaat uit een lang lint van stukjes. Bij de runder- en varkenslintworm zijn ze 1 centimeter lang en een halve centimeter breed. De kop van de lintworm zet zich vast aan de wand van de dunne darm. Aan het eind laat de worm vaak stukjes los. Deze kunt u in de ontlasting terugvinden.
De worm kan jaren in de darm aanwezig blijven. De runder- en varkenslintwormen kunnen 2 meter lang worden.

Oorzaak
U kunt besmet worden door het eten van geïnfecteerd en onvoldoende verhit vlees of vis. Ook niet goed gewassen groente kan een oorzaak zijn. Namelijk als deze in contact is geweest met mest dat lintworm bevat. In Nederland komen lintwormen niet veel voor, omdat de controle van voedsel meestal goed is. In andere landen is de controle soms minder en kunt u eitjes van een lintworm binnenkrijgen via voedsel.

Verschijnselen
Meestal geeft een lintworm geen klachten. Soms heeft u buikpijn, diarree en gewichtsverlies. In de ontlasting ziet u rechthoekige witte of lichtgele stukjes van 1 tot 3 centimeter lang. Dit zijn stukjes van de worm zelf die loslaten

Behandeling
Neem contact op met uw arts als u denkt dat u een lintworm heeft. Als uit onderzoek blijkt dat u besmet bent met een lintworm, kan uw arts u niclosamide voorschrijven.
Niclosamide komt in uw darmen en bereikt zo de worm.  De kop van de lintworm laat dan los van de darmwand en de lintworm gaat dood. 
In de dagen daarna raakt u de dode lintworm met de ontlasting kwijt. U ziet dan stukjes van de lintworm of de lintworm in zijn geheel.  

Lees meer over worminfectie door lintworm . “

Worminfecties, algemeen

In Nederland zijn aarsmaden, spoelwormen, zweepwormen en lintwormen inheems, ze kunnen in Nederland overleven. Als u naar verre landen reist, kunt u te maken krijgen met infecties door andere soorten wormen. Wormen of wormeieren kunnen zich daar in het voedsel of in het water bevinden. Via het voedsel of via de huid kunt u ze binnen krijgen.

De verschijnselen hierbij zijn wisselend en soms moeilijk op te merken. Raadpleeg altijd uw arts als u iets bijzonders opmerkt, ook al is uw reis al enige tijd geleden.

Bij lintwormen kan uw arts u niclosamide voorschrijven.

Lees meer over worminfecties, algemeen . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Buikpijn, maagpijn, misselijkheid, braken en diarree.

    Dit kan echter ook komen door de worminfectie zelf.

  • Duizeligheid, veel zweten en vermoeidheid.

  • Zuurstoftekort in het bloed. Waarschuw meteen uw arts bij blauwe lippen en blauwe huid.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U kunt dit merken aan huiduitslag, rode huid galbulten of jeuk.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
    Een ernstige overgevoeligheid is ook mogelijk. De verschijnselen zijn onder andere benauwdheid, en flauwvallen. Dan moet u onmiddellijk naar een arts of Eerstehulpdienst.
    In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor niclosamide. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik niclosamide gebruiken met andere medicijnen?

Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
U kunt bij dit medicijn beter geen alcohol drinken. Alcohol zorgt dat meer niclosamide in uw bloed terechtkomt. U kunt dan meer last krijgen van bijwerkingen. Als u dit medicijn 's ochtends inneemt, kunt u later op de dag wel alcohol gebruiken.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven, als u dit medicijn gebruikt. Het medicijn is waarschijnlijk niet schadelijk voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Kauw de tabletten goed fijn en slik ze daarna door met een half glas water. U kunt de tabletten ook in een half glas water laten uiteenvallen en dan opdrinken. Maak voor kleine kinderen de tabletten fijn. Geef het ze met een beetje drinken.

Wanneer?
Neem de tablet 's morgens tijdens of net na het ontbijt. Drink bij het ontbijt vruchtensap. Dit verbetert de werking van dit medicijn.
In de dagen daarna raakt u de dode lintworm met de ontlasting kwijt. Het zijn stukjes van de lintworm of de lintworm in zijn geheel. Vaak adviseert de arts om 2 uur na de tablet een laxeermiddel in te nemen. Dan raakt u de stukjes lintworm sneller kwijt en is er ook meer kans dat alle eventuele eitjes van de worm verdwijnen.

Hoe lang?
In veel gevallen is 1 dosis voldoende om de worm te doden.
Bij de dwerglintworm is een kuur van 7 dagen nodig. Onderbreek die kuur niet en maak hem helemaal af. Ook al heeft u geen last meer van de worminfectie; dit betekent niet dat de hele worm of alle wormen zijn verdwenen.

Terug naar overzicht